"Kijken wat de ander kan en in gesprek gaan"
Marijke en Lyke zijn studiegenoten. Tot zover niets bijzonders. Behalve dan dat het hier gaat om moeder en dochter! Marijke van der Woude (43) werkt bij Sprank en volgt de BBL-opleiding persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg, haar dochter Lyke (18) eveneens. “Dan loop je met vriendinnen de aula binnen en zit daar je moeder”, lacht Lyke.
Marijke werkte vroeger in de detailhandel, maar wilde zichzelf ontwikkelen in een compleet nieuwe richting. “Een van mijn talenten is het zorgen voor mensen, wist ik.” Ze zag een advertentie van Sprank en reageerde spontaan en onbevooroordeeld. Werken en leren tegelijk, dat was precies wat ze zocht.
“De doelgroep van Sprank spreekt me aan, heb ik ontdekt. Het is veel méér dan samen koffiedrinken en mensen helpen. Het is juist: kijken wat de ander kan, in gesprek gaan, vragen stellen, de cliënten inzicht bieden in hun eigen gedrag. Je reageert op iedere bewoner anders, terwijl je toch jezelf blijft. Het is echt interessant.”
Aangetrokken door de enthousiaste verhalen van haar moeder, besloot dochter Lyke in haar tweede studiejaar als stageplek voor Sprank te kiezen. In korte tijd leerde ze veel. “Bijvoorbeeld van een incident waarbij een cliënt ‘kortsluiting’ kreeg. Je hebt bij agressief gedrag de neiging om een stap naar achteren te doen, terwijl zo’n cliënt juist toenadering nodig heeft. Ik heb geleerd daarmee om te gaan en ben er zelfverzekerder door geworden.”
Het voorval is natuurlijk thuis uitgebreid besproken door de twee studiemaatjes. Marijke voelt zich een trotse moeder: “Hoe Lyke dat aangepakt heeft, ik ben supertrots op haar.”