BLOG - Pasen vieren

Dit jaar zullen we het Paasfeest heel anders vieren dan andere jaren. We kunnen niet bij onze geliefden op bezoek en cliënten blijven misschien wel allemaal op de groep. De kerken zijn bijna allemaal gesloten. Gelukkig zijn er allerlei andere manieren om stil te kunnen staan bij Pasen.

Delen

Bijvoorbeeld:

  • Zing gezamenlijk liederen over Pasen en lees samen (een deel van) het Paasverhaal, bijvoorbeeld uit de (Junior) Samenleesbijbel.
  • Knutsel samen over het Paasverhaal of laat een tekening maken of kleuren. Luister daarbij ook goed wat de cliënt zelf vertelt over Pasen, wat weet hij/zij allemaal en wat zijn de fijne herinneringen of gedachten die hij/zij over Pasen heeft? Vraag door: ‘Wat betekent het voor jou?’ ‘Wat vind je fijn aan Pasen?’ ‘Hoe vier je Pasen meestal?’
  • Eet samen uitgebreid een lekkere, feestelijke Paasmaaltijd. Vertel ondertussen het verhaal over het Laatste Avondmaal, dat Jezus tijdens het eten allemaal dingen vertelde die zouden gaan gebeuren. Dingen over God. Welke dingen kunnen de cliënten allemaal vertellen over God?
  • Doe samen iets creatiefs dat te maken heeft met het Paasverhaal. Bijvoorbeeld bij het verhaal over het voeten wassen. Jezus deed iets liefs voor zijn leerlingen, zo kunnen jullie samen iets bedenken wat lief is om te doen voor een ander en doe dit. De blog van woensdag gaat hier verder op in.
  • Maak een kijktafel over Pasen. Wie op de Sprankdag was, heeft de kijktafel van Stichting Opkijken misschien wel zien staan. Elke dag kan je iets aan de tafel toevoegen. Het hoeft niet heel moeilijk te zijn: je gebruikt een half papieren bordje voor het graf, wat zand of een doek als ondergrond. Op woensdag leg je een kan water en een witte doek erbij, voor het verhaal dat Jezus de voeten van de leerlingen waste. Op Witte Donderdag voeg je een stukje brood en een beker toe, als symbool voor het Laatste Avondmaal. Op Goede Vrijdag komt het Kruis erbij en gaat het graf dicht. Op stille zaterdag ga je alle symbolen nog eens langs. En op Paaszondag gaat het graf open. Een handleiding vind je op: https://www.opkijken.nl/Nieuws/werkvorm-kijktafel-stille-week/
  • Kijk met elkaar in de huiskamer naar een online kerkdienst of op TV. Het is belangrijk om een sfeer te creëren die zoveel mogelijk doet denken aan een kerkelijke sfeer. Bijvoorbeeld door de bewoners welkom te heten bij deze dienst, een (elektrische) kaars aan te steken en dan pas de dienst op de TV of computer te starten. Of geef bijvoorbeeld de collectezak door en deel pepermuntjes uit tijdens de preek. Ook een idee: laat cliënten tijdens de preek iets creatiefs doen, zoals een tekening kleuren. (Luisteren naar een online preek vergt vaak nog meer concentratie dan in de kerk zelf, dus ondertussen iets doen kan heel fijn zijn.)

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en verhalen!

Hartelijke groet,

Marije

Marije Vermaas is theoloog / geestelijk verzorger en schrijft voor Sprank regelmatig een blog. Marije is lid van de Sprank werkgroep identiteit.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan