In deze blog vertelt geestelijk verzorger Marije Vermaas over de hoopvolle betekenis van advent.

Delen

Advent


27 november is het eerste Advent. Advent betekent ‘dat wat komen gaat, het komende’. Advent is een periode van verwachting, we leven toe naar kerst. In veel kerken wordt elke week een kaars extra aangestoken, als teken dat Jezus, het Licht van de wereld, onder ons kwam wonen.

In de tijd van Jezus keken de mensen in Israël uit naar een Messias. Hun land was bezet door de Romeinen. Ze moesten gehoorzamen aan de Romeinse keizer en belasting betalen aan hun bezetter. We kunnen het ons misschien wel een beetje voorstellen nu we dagelijks beelden zien van bezet gebied in Oekraïne. De mensen daar hopen, smachten naar bevrijding. Zo keken de joden uit naar bevrijding van de Romeinen. Ze geloofden dat er Iemand zou komen die het volk Israël zou bevrijden van de bezetter. Er zou geen Romeinse overheerser of andere bezetter meer zijn. Deze Messias zou het goed maken tussen God en mensen. Niet alleen voor een paar honderd jaar, maar voor altijd.

Het kerstverhaal in het evangelie naar Lucas begint met de komst van engelen, boodschappers van God. Zij vertellen dat deze Persoon in aantocht is, er aan komt… Wat een boodschap van hoop!

Jezus zal voorgoed een eind maken aan de bezetter van ons hart. Hij geeft het grootste en mooiste cadeau dat je maar kan krijgen: liefde, vrede op aarde, vrede tussen God en mensen!

Wat je op locaties kunt doen voor Advent

-Plan een moment om samen de Sprank kerstfilm te kijken! En versier de papieren kerstballen voor in de boom / aan een slinger. Klik hier voor meer informatie.
-Maak een Adventstafel of een Adventskijkdoos zoals hiernaast.
-Elk jaar vieren we kerst. Misschien denk je: dat verhaal ken ik nu wel. Toch zal je ontdekken dat je nog steeds verrast kunt worden. Probeer dit jaar bij het lezen van het kerstverhaal te zoeken naar nieuwe dingen, of opvallende feitjes.
Wist je bijvoorbeeld dat:
>er lootjes worden getrokken?
>het aantal wijzen onduidelijk is?
>de Schriftgeleerden in het paleis blijven?
>wat de oude mensen in de tempel doen?
>wat het reukoffer inhield?
>wat de namen Jezus en Johannes betekenen?
-Als team kan je ook een kerst-quiz houden. Zie bijvoorbeeld: www.watzegtdebijbel.nl/kerst
-Zing kerstliedjes of zet kerstmuziek op. Je kunt op Spotify een lijst aanmaken met de favoriete kerstliedjes van jullie cliënten.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan