Verhaal Esra

Ervaringsverhalen

Stagiaire Esra Dedel, student MBO Verpleegkunde

Esra zit in het derde jaar van de MBO opleiding Verpleegkunde niveau 4, wanneer zij 20 weken stage mag lopen van 32 uur per week. Dit doet Esra bij Ark en Botter in Bunschoten. Zij draaide daar mee in taken die begeleiders hebben.

Esra wist van jongs af aan al dat ze de zorg in wilde. De opleiding en de stages bevestigen dat ze de goede keus heeft gemaakt. Ze heeft al in een eerdere stage kennis gemaakt met de gehandicaptenzorg met mensen met een meervoudige handicap. “In het derde jaar zocht ik een stage met zorgvragers met een licht verstandelijke handicap. Zo kon ik goed vergelijken en ontdekken of er een groot verschil is qua zorgbehoeften. Via mijn school werd ik op Sprank geattendeerd, omdat hier veel structuur gegeven moet worden en dit past bij mij.”

Dankbaar werk
“De eerste keer dat ik hier kwam was zo leuk! Bewoners waren erg nieuwsgierig naar mij en ik voelde mij heel welkom. Hoe ik ontvangen werd door collega’s waardeerde ik ook enorm. Ik mocht bij alle vergaderingen zijn, kon altijd bij ze terecht, ze dachten mee en ze namen me serieus als ik wat te vertellen had. Ik voelde mij echt onderdeel van het team. Wat ik ook fijn vond, was dat ik mijn eigen stage uren kon inplannen, zodat ik daarbuiten om nog veel kon blijven turnen.”

Veel geleerd
“Ik ben binnen deze sector veel verschillende persoonlijkheden met de daarbij horende problemen tegengekomen. De zorgvragers voelen goed aan of jij open en voornamelijk betrouwbaar bent. Na een zeer korte tijd begon ik al te merken dat zij mij zagen als een echte begeleider, iemand waar zij op konden leunen en vertrouwen dat het goed komt. Dit zorgde ervoor dat mijn zelfvertrouwen binnen de zorg enorm omhoog ging.”

“Ik heb ook veel over mezelf geleerd deze stage. Het is belangrijk om toegankelijk en spontaan te zijn. En het is minstens zo belangrijk om je geduldig, afwachtend en rustig op te stellen. De bewoners houden je als het ware een spiegel voor. Reageer jij niet goed dan krijg je dat terug. Ik heb geleerd mij heel bewust te zijn van mijn houding en gedrag en om consequent te zijn. Ook ben ik erachter gekomen dat ik meer competenties bezit dan ik dacht, zoals: klinisch redeneren. Een onderdeel van mijn studie dat onmisbaar is in de zorg.”