‘Die voortrekkersrol ligt mij wel’

Het leven zit vol verrassingen. Agnes begon bij Sprank als begeleider en coördinerend begeleider en had veel plezier in haar werk. Ze nam na een aantal jaren afscheid omdat het gezin meer aandacht vroeg. “En ik dacht dus dat het hoofdstuk bij Sprank was afgesloten. Wie had kunnen denken dat ik, na er vijf jaar tussenuit te zijn geweest, toch weer bij Sprank aan de slag zou gaan? Maar dat gebeurde.

Na verloop van tijd vertrok onze manager en zei: ‘Jij moet op mijn baan solliciteren, dit is echt iets voor jou.’ Maar ik twijfelde. Ik wilde wel wat breder in de organisatie kijken en meer verantwoordelijkheid dragen. Maar management is een heel ander vak. Ik zou dan niet meer op de groep werken. Dat hield me tegen.”

Misschien ooit…
Al eerder had Agnes de leergang Operationeel Management van Sprank bezocht met de gedachte: misschien ooit…

”De stap van coördinerend begeleider naar sectormanager is best groot. Deze leergang dichtte die kloof al enigszins. Een gesprek met een coach van Sprank bracht me verder. Ik kreeg de vraag: wat trekt jou nu aan bij het werken met cliënten waardoor je denkt dat je geen manager wilt worden? En zijn er parallellen tussen je huidige werk en dat van manager?”

Agnes ging erover nadenken en ontdekte dat vooral twee aspecten haar voldoening gaven in het werk: het voorzien in de behoeften van de cliënten en het van betekenis kunnen zijn. “De coach liet me zien dat die twee elementen net zo belangrijk zijn in een managementfunctie. En dat heb ik gemerkt nu ik eenmaal de stap gezet heb. De doelgroep is anders, maar je doet hetzelfde: aansluiten bij wat je medewerkers nodig hebben, voorwaarden scheppen dat ze hun werk goed kunnen doen. Verder houd ik er ook erg van om een doel te hebben en ervoor te zorgen dat we er gezamenlijk komen. Die voortrekkersrol ligt mij wel. Ook andere aspecten vind ik interessant: het personeelsbeleid, de samenwerking met gedragsdeskundigen, gesprekken met verwanten, het financieel sturen. Eigenlijk dus de vertaling van het beleid en het ondersteunen van de teams.”

Leiding
Agnes volgt naast haar werk als junior sectormanager een tweejarige opleiding Associate degree om haar kennisniveau op het juiste peil te brengen. “Twee jaar is goed te doen. Bovendien is het erg praktijkgericht. Het bijzondere vind ik dat ik mijn loopbaan nooit heb uitgestippeld. Telkens deed zich een opening voor. Dat zie ik als leiding. God laat me op deze manier zien welk plan Hij heeft met mijn kwaliteiten. Dat geeft vertrouwen: het hoeft niet alleen in eigen kracht.”

 

Agnes ter Beek (47) is getrouwd met Gerben en moeder van vier kinderen. Het gezin woont in Krimpen aan den IJssel. Agnes is sectormanager regio West. Ze is verantwoordelijk voor de woonlocaties in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek, dagbesteding Het Hoekpunt en ambulant.

Werken en leren bij Sprank

Bij Sprank werken mensen met passie. Voor hun vak, voor mensen. Wat ons bindt, is ons geloof in God en de liefde van Jezus voor ieder mens. Samen geven we daar invulling aan.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan